Watch Movies Online filmibe.com

























Созопол се намира, в югоизточната част България, в най-южната част на бургаския залив на 35 км. от град Бургас, в екологично чист район. Расположен е върху два живописни полуострова и уникално съчетава богата история и модерен начин на живот.
Кратка историческа справка
Созопол - стария градСозопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук възникнало в края на IV - III хил.пр.н.е. Подводните проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда от бронзовата епоха.
В созополския залив са открити многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II - I хил.пр.н.е. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност .
През 610 г. пр.н.е., на това място е основана елинска колония ("полис") от милетски гърци под името Аполония Понтика.
Созопол - пристанищеГрадът се е развивал като търговски и пристанищен център. Той поддържал активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и др. Търговското му влияние в Тракия се основавало на съюз с владетелите на Одриското царство, възникнало през V в. пр.Хр.. Израз на значението на търговията и пристанището е котвата - емблема на града и неизменен знак върху монетите, които Аполония сече още от края на VI в. пр.н.е. Богатият град станал център на високо развито изкуство. Съвременниците му го наричали Аполония Магна (Велика).
През 72 г. пр. Хр. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната стена - разрушена.
През IV в. градът отново е в подем и става известен с името Созополис - град на спасението. Традиционно византийски град и твърдина, стопанска област към столицата Константинопол, едва в 812 г. при хан Крум - Созопол е включен за кратко в пределите на българската държава.
Созопол - стария градОт XVIII - XIX век са запазени църкви и множество старинни къщи създаващи неповторим архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време. Особен интерес с характерната си архитектура представляват созополските възрожденски къщи.






Директен линк:
http://ru.trekearth.com